onsdag 2 april 2014

Fröknäcke




Det här är ett recept som har figurerat på instagram och facebook den senaste tiden. Det var ett tag sedan jag gjorde fröknäcke senast, men nu blev jag inspirerad att göra en omgång igen.

Det är både lättlagat, gott (ja nästan beroendeframkallande) och dessutom glutenfritt. Fröknäcke är gott med en bit ost, smör, färskost, smulad över salladen, med grynost eller bara som sådant.

Fröknäcke

3 dl majsmjöl
1,25 dl solrosfrön
0,75 dl linfrön
0,75 dl sesamfrön
0,75 dl pumpakärnor
flingsalt

Blanda alla ingredienser, tillsätt 3,5 dl kokande vatten och 0,75 dl olja och blanda allt till en massa. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över massan på plåten. Platta ut massan, strö flingsalt på och grädda i 150 grader ca 1 timme.

Jag tycker om ett riktigt tunt och knaprigt knäcke, så det här receptet räcker till 2 bakplåtar ifall man brer ut massan riktigt tunt. Man behöver anpassa tiden i ugnen efter hur tjockt knäcke man gör. Ifall man gör ett tunt fröknäcke räcker det att grädda ca 40 minuter. Massan skall vara smidig och lätt att blanda. Tillsätt mera olja ifall den känns för tjock.

Blanda alla ingredienser i en fin burk, en etikett, en lapp med receptet och ett snyggt snöre och du har en trevlig "gå bort present".




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar